Nesvačily

Nepodsklepený rodinný dům se dvěma nadzemními podlažími, z nichž horní je otevřeno do krovu. Záměrem bylo vytvořit jak vzdušný prostor uvnitř domu samotného, tak i kvalitní a funkční možnost trávení volného času a vně objektu. Tomu odpovídá i koncepce vnějších odpočinkových ploch přiléhajících k hlavnímu obytnému prostoru, které byly řešeny s důrazem na poskytující dostatku soukromí. Toho bylo dosaženo odstíněním od sousedního pozemku hmotou sauny se skladem a od příjezdové komunikace lehkou stěnou z dřevěných latí. Ta probíhá až do interiéru a spojuje ho s vnějškem. (Tyto prvky se investoři rozhodli prozatím nerealizovat.)

Dům má dispozici 6 + kk a svou západní a jižní stranou je velkými prosklenými plochami, z nichž některé umožňují přístup na terasu, otevřen do zahrady. Přízemí je funkčně rozděleno do 3 zón: obytné, technické a doplňkové (pracovna, pokoj pro hosty) Patro je vyhrazeno klidové zóně. Vstup do domu je ze severu do zádveří (odtud do technické místnosti), na který dále navazuje obytný prostor propojený s kuchyní a jídelnou (odtud přístup do 2.NP), pokoj pro hosty, pracovna a WC. Do 2. NP vede schodiště s motivem knihovny místo zábradlí. Z něj je přes chodbu prosvětlenou střešními okny přístup do dětského pokoje, koupelny, pracovny a ložnice se šatnou.
Na přání investora se v interiéru maximálně opakuje motiv dřeva, ať už na obkladech či v částečně přiznané nosné konstrukci.
 
Na fasádě jsou použity dřevěné latě a palubky z bezúdržbového dřeva Thermowood. Střecha je ze světle šedé skládané krytiny.

Název: RD Domesi - Nesvačily
Autor: Prodesi – Pavel Horák
Spolupráce: Anna Burešová
Realizace: 2009
Investor: soukr. osoba
Dodavatel: Domesi, s. r. o
Užitná plocha: 125m2
Fotografie: Lina Németh

Fotografie

Půdorysy