Horní Slivno

Pozemek má rovinatý charakter a rozlohu 1630m2. Koncept návrhu vychází především ze stavebního materiálu. Dřevo jako jednoduchý materiál si žádá i jednoduchý dům; konstrukčně, hmotově i funkčně. Jednoduchý obdélný půdorys zastřešený sedlovou střechou, který je v mírném spádu, je kompozičně i modulově promyšlený. Stavba má jedno nadzemní podlaží a celý objekt je založen na patkovém systému. Konstrukce je tvořena dvěmi protilehlými zdmi, které díky své štukové omítce působí subtilním dojmem. Mezi ně jsou vloženy lehčeji působící stěny, jež jsou kombinací tmavšího dřevěného obkladu se štukovou omítkou a velkými prosklenými plochami. K symetrickému půdorysu je připojen venkovní sklad, který má též dřevěný obklad. Střecha přesahuje půdorys domu o 2, 75 m a tvoří tak na jižní straně přístřešek nad venkovní terasou a na severní straně kryté parkovací stání. Jako střešní rytina je použit tmavý šindel. Veškeré nosné pohledové dřevo je ponecháno v přírodní barvě, a to včetně dřevěné podlahy terasy. Použita jsou dřevěná eurookna se světlou povrchovou úpravou. Dům je vyzdvižen o 450 mm nad původní terén. Celý objekt je řešen bezbariérově a proto jsou zde použity převážně šikmé rampy místo schodů.

Do domu se vchází ze severní strany, kde následuje zádveří s WC a skladem. Dále vejdeme do chodby, která dům odděluje na klidovou a obytnou zónu. V klidové zóně se nachází ložnice, pokoj a koupelna. V obytné části se pak nachází velký obývací pokoj, který se otevírá velkými prosklenými plochami do zahrady, a odkud je také přímý vstup na venkovní terasu. Od kuchyně pak obývací pokoj odděluje barový pult. Dále je zde pracovna, která díky své posuvné stěně umožňuje jednoduché propojení s obývacím pokojem. Celý prostor je značně variabilní.  

Název: RD Domesi – Horní Slivno
Autor: Prodesi - Václav Zahradníček
Spolupráce: Lukáš Pejsar
Realizace: 2008
Investor: soukr. osoba
Dodavatel: Domesi, s. r. o.
Fotografie: Lina Németh

Fotografie

Vizualizace

Skici

Půdorysy